چاپ افست و دیجیتال تحولی در صنعت چاپ
صنعت چاپ از ابتدای ظهورش تاکنون تغییرات بسیاری داشته است. چاپ افست و دیجیتال را می توان بزرگترین تحول صنعت چاپ دانست. اتفاقی که این امکان را به طراحان داد تا بتوانند طرح های بلندپروازانه تری را ارائه کرده و از اجرای آن به بهترین شکل، مطمئن باشند. چاپ افست برای تیراژ بالا بسیار مناسب است. از این رو برای چاپ کتاب های درسی، مجلات پر تیراژ، بروشورها و… انتخاب می شود. وقتی تیراژ کار پایین است و زمان انجام کار اهمیت زیادی دارد چاپ دیجیتال پیشنهاد می شود؛ مانند چاپ پوسترها. امروزه چاپ افست و دیجیتال در تهران و شهرستان های دیگر برای پروژه های چاپی به کار گرفته می شود.
چاپ افست چیست؟
یکی از پرطرفدارترین شاخه های صنعت چاپ، افست (Off Set) است. این روش چاپ بر پایه استوانه های رنگی عمل می کند. به دلیل پایین بودن هزینه های تعمیر و نگه داری دستگاه ها، این روش چاپ مقرون به صرفه تر است.
مزایای چاپ افست
- نتیجه کار معمولاً قابل قبول است.
- کیفیت تصاویری که به وسیله افست چاپ می شوند بالا است.
- اصالت رنگ ها حفظ می شوند.
- روی مواد بسیاری می توان چاپ افست را انجام داد.
- قیمت آن مقرون به صرفه است.
- تیراژ بالا را به راحتی ساپورت می کند.
معایب چاپ افست
- پروسه چاپ افست زمان بر است.
- هزینه اولیه راه اندازی، بالا است.
- برای کارهای کوچک سود بالایی متصور نیست.
- امکان تغییر روی طرح در هنگام کار وجود ندارد.
- با رخ دادن یک مشکل در حین کار، کل دسته چاپ خراب خواهد شد.
چاپ دیجیتال چیست؟
این روش چاپ کاملاً دیجیتال است و کار مکانیکی خاصی در این روش انجام نمی گیرد. یک فایل کامپیوتری از طریق کامپیوتر به چاپگرهای دیجیتال ارسال شده و چاپگر آن را چاپ می کند. این روش چاپ امکان شخصی کردن نتایج را برای طراحان به وجود آورده است. طراحی بنرهای تبریک و تسلیت مثال ساده ای از چاپ دیجیتال است. همچنین می توان اطلاعاتی را که مرتباً دچار تغییر می شوند را با کمک چاپ دیجیتال به راحتی انجام داد؛ مانند قبوض یا سررسیدها. از میان انواع چاپ های دیجیتال، چاپ جوهرافشان یکی از بهترین آن هاست.
مزایای چاپ دیجیتال
- برای تیراژهای کم انتخاب مقرون به صرفه ای است.
- برای پروژه های سیاه و سفید انتخاب اقتصادی است.
- کار را با سرعت بیشتری انجام می دهد.
- حتی یک سفارش تک صفحه ای را می توان با این روش انجام داد.
- برای چاپ پروژه های متغیر انتخاب خوبی است.
- دائماً در حال پیشرفت و بروزرسانی است.
- امکان انجام چاپ سفارشی وجود دارد.
معایب چاپ دیجیتال
- عدم حفظ اصالت رنگ ها نسبت به چاپ افست
- محدودیت رنگ
- گران بودن در کارهای پر تیراژ
- پایین تر بودن شفافیت تصاویر نسبت به چاپ افست
چاپ افست و دیجیتال، کدام انتخاب بهتری است؟
اکنون که
چاپ افست و دیجیتال را معرفی کردیم، عوامل موثر برای انتخاب هر یک از این دو روش را بررسی می کنیم:
- حجم پروژه: چاپ افست برای پروژه های با تیراژ بالا بسیار مناسب و مقرون به صرفه تر است.
- زمان انجام کار: اگر برای انجام کار محدودیت زمانی وجود دارد چاپ دیجیتال بهترین گزینه است. برای چاپ افست تهیه مواد اولیه مانند زینک و پلیت زمان بر است.
- سطح کار: سطح کاری که قرار است عملیات چاپ روی آن پیاده سازی شود بسیار مهم است. چاپ دیجیتال فقط در ابعاد خاص و روی متریال خاص انجام می شود. اما چاپ افست با ابعاد متفاوت و روی متریال متنوعی مانند پارچه قابل اجرا است.
- امکان دریافت چک پرینت: با استفاده از روش چاپ دیجیتال امکان دریافت فایل نمونه یا چک پرینت وجود دارد و می توان خطاهای احتمالی را قبل از چاپ نهایی برطرف کرد.
چاپ افست و دیجیتال قابل اجرا روی متریال مختلف
چاپ افست و دیجیتال امکان اجرا بر روی مواد و متریال مختلف را دارند. خصوصاً این امکان برای چاپ افست بیشتر فراهم است. در ادامه به معرفی چند مورد از پرطرفدارترین این مواد برای چاپ می پردازیم.
چاپ افست و دیجیتال پارچه
چاپ افست بیشتر از چاپ دیجیتال بر روی پارچه انجام می گیرد. این امکان در ابعاد مختلف انجام می شود و کاملاً قابل شستشو است. کیفیت چاپ بر روی پارچه قابل قبول است. چاپ بر روی پارچه به مقاصد متنوعی انجام می شوند؛ از جمله: چاپ پرچم، رو تختی، پرده، بیلبوردهای پارچه ای، چاپ روی لباس ها مانند تی شرت های طرح دار یا روسری های چاپی.
چاپ افست و دیجیتال پلاستیک
پلاستیک های شفاف گزینه مناسبی برای چاپ هستند. برای این مواد بیشتر از چاپ دیجیتال استفاده می شود. چاپ ساک های تبلیغاتی پلاستیکی یا لیوان های پلاستیکی طرح دار مثال خوبی برای این روش هستند.
چاپ افست و دیجیتال پوستر
پوسترها به منظور تبلیغ یک محصول یا انتقال یک پیام خاص طراحی می شوند و در مکان های پرتردد نصب می شوند. چاپ افست و دیجیتال، هر دو برای چاپ پوستر مناسب هستند و انتخاب این دو روش بستگی به تیراژ کار و زمان اجرای کار دارد.
چاپ افست و دیجیتال پاکت
پاکت ها نیز در ابعاد و کاربردهای متفاوت چاپ می شوند. بر اساس تیراژ پروژه و زمان کار هر کدام از روش های چاپ افست و دیجیتال برای چاپ پاکت ها انتخاب می شوند.
چاپ افست و دیجیتال روی فلز
یکی از موادی که چاپ رنگی روی آن انجام می شود صفحات فلزی هستند. امروزه از این روش در صنعت بسته بندی استفاده می شود. نوشابه های قوطی و کنسروها مثال خوبی برای چاپ روی فلزات هستند. این ورق های فلزی از جنس آلومینیوم است و چاپ افست روی آن ها انجام می شود.
کلام آخر
امروزه صنعت چاپ بسیار پیشرفت کرده و کیفیت آن هر روز ارتقاء می یابد. از پاکت ها و قبوض گرفته تا پوسترها و بیلبوردهای تبلیغاتی همگی محصولی از این صنعت می باشند. چاپ افست و دیجیتال دو روش پرطرفدار چاپی هستند که بر روی مواد و متریال مختلفی قابل اجرا هستند. انتخاب هر کدام از روش های چاپ بر اساس فاکتورهایی مانند حجم و زمان پروژه انجام می شوند
تفاوت میان
چاپ دیجیتال و افست در چیست؟ چاپ، چاپ است دیگر، نه ؟ نه دقیقاً … بیایید به این دو روش چاپ، تفاوتهایشان و مواردی که استفاده از هر یک از آنها منطقی جلوه میکند، نگاهی بیاندازیم.
اگر شما هم قرار باشد چاپ اقلام چاپی مثل کاتالوگ یا بروشور یا کارت ویزیت یا پوستر و یا بسته بندی خود را انجام دهید، حتما در موقع چاپ با صحبت هایی مانند اینکه، اینکار رو بصورت دیجیتال بزنید یا
چاپ افست کیفیت بالاتری دارد مواجه شده اید…
اینکه چه مواقعی برای چاپ اقلام خود باید از چاپ دیجیتال و چه زمانی باید از چاپ افست استفاده کنید دغدغه امروز شما شده است. باید بگوییم که اغلب برای کارهای فوری و در تیراژ کم از چاپ دیجیتال و برای کارهای تیراژ بالا و کیفیت بالا از چاپ افست استفاده کنید. در این مقاله قصد داریم در مورد قیمت، کاربردها و تفاوت ها و مزایای و معایب و سرعت چاپ دیجیتال و چاپ افست به صورت کامل صحبت کنیم؛ با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید تا شما را با بیش از ۱۰ مورد از مهمترین تفاوت های بین چاپ دیجیتال و چاپ افست آشنا کنیم.
چاپ افست چیست؟
فناوری چاپ افست از صفحاتی استفاده میکند که معمولاً آلومینیومی هستند. این صفحات تصویر را بر روی «روکش» لاستیکی منتقل میکنند و همان را به صورت چرخشی روی برگهای از کاغذ چاپ مینمایند. به این عملیات افست میگویند، زیرا جوهر مستقیماً روی کاغذ منتقل نمیشود. زمانی که به دنبال چاپ انبوه هستید، افست بهترین گزینه است. در آن تکثیر رنگها دقیق بوده و شمایل تمیز و درخشانی برای محصول نهایی مشاهده میگردد.
چاپ افست، یا همان لیتوگرافی، رایج ترین روش چاپ کارهای حجیم تبلیغاتی مثل چاپ تراکت است. تا به حال فیلم چاپ روزنامه بر رول های بزرگ کاغذ را دیده اید؟ این همان چاپ افست است.
روش کار چاپ افست چگونه است ؟
روش کار آن به این صورت است: در لیتوگرافی صفحه هایی از جنس آلومینیوم یا همان زینک (پلیت) ساخته می شود که بنا به سیستم رنگی cmyk در کارهای چهار رنگ، چهار زینک به طور جداگانه برای هر رنگ ساخته می شود. هر زینک از یک رنگ تغذیه میکند. سپس کاغذ از بین تمامی رول های آغشته به رنگ می گذرد تا تصویر نهایی حاصل شود.
چاپ دیجیتال چیست؟
چاپ دیجیتال برخلاف افست از صفحه استفاده نمیکند، اما در عوض از گزینههایی نظیر تونر (همانند
چاپگرهای لیزری) استفاده میکند. البته چاپگرهای بزرگ تر از جوهر مایع بهره میگیرند. وقتی که کمیت چاپتان زیاد نیست، استفاده از چاپ دیجیتال منطقی تر است؛ مثلاً زمانی که میخواهید ۲۰ عدد کارت دعوت یا ۱۰۰ عدد پوستر چاپ کنید. یکی دیگر از مزایای چاپ دیجیتال، توانایی دادهی متغیر آن است. وقتی که هر قسمت از کار نیاز به کد، نام یا آدرس مخصوص به خودش را داشته باشد، دیجبتال تنها راهکار موجود است. چاپ افست نمیتواند این نیاز را برآورده کند. اطلاعات بیشتری را در مورد گزینههای چاپ دیجیتال و توانمندیهای آن به دست بیاورید.
درحالی که چاپ افست یک روش عالی برای داشتن پروژههای چاپ شکیل است، اما بسیاری از کسب وکارها و افراد نیازی به استفاده از چاپ ۵۰۰ عددی یا بیشتر ندارند و به همین دلیل چاپ دیجیتال برایشان بهترین گزینه میباشد.
در چاپ دیجیتال، مراحل زمان بر و پیچیده ی چاپ افست وجود ندارد و یکی از آسان ترین روش های چاپ است. در چاپ دیجیتال، جوهر به طور مستقیم بر روی سطح منتقل می شود. آیا در خانه از پرینتر لیزری و چاپگر جوهرافشان استفاده می کنید؟ این همان چاپگر دیجیتال است. چاپخانه ها هم از همین دستگاه فقط در سایز بزرگتر، سریع تر و دقیق تر استفاده می کنند.
مزایا و معایب چاپ دیجیتال نسبت به چاپ افست و بالعکس
اگر شما بخواهید چاپ بروشور،
چاپ کارت ویزیت و چاپ تراکت و یا پوسترهای چاپ شده و
چاپ کاتالوگ داشته باشید، میتوانید با استفاده از چاپگرهای چاپی، چاپ دیجیتال یا چاپ افست کار خود را پیش ببرید. هر دو روش نتایجی با کیفیت بالا را ارائه می دهند، به طوری که شما می توانید از تفاوت بین دو تکنیک که هر یک مزایای خود راداراست ، در نهایت تصمیم بگیرید و به یکی از دو انتخاب دست بزنید. گرچه سلایق فردی نقش مهمی دارند، اما با دانستن تفاوت های بین چاپ دیجیتال و افست می توانید تصمیم عاقلانه تری برای انتخاب چاپ خود بگیرید.
مزایا و معایب چاپ افست لیتوگرافی
۱. هزینه چاپ افست پایین تر از چاپ دیجیتال است.
هنگام انتخاب، اغلب هزینه هر کدام از گزینه ها در گزینش آنها بسیار موثر است پس در انتخاب این دو
فرآیند چاپ، هزینه نقش مهمی ایفا میکند. یکی از بزرگترین مزایای چاپ افست لیتوگرافی این است که پس از راه اندازی، هزینه چاپ صفحه بسیار کم است. اگر چه سیستم نیاز بیشتری به زمان دارد تا آماده شود زیرا زمانی که صفحات چاپی در محل قرار گیرند و مطبوعات آماده اجرا باشند، صفحات شما در یک لحظه ای از خط تولید خارج می شود.
۲. انتخاب کاغذ
انعطاف پذیری فرآیند لیتو افست اجازه می دهد انواع مختلف کاغذ برای تولید محصولات چاپ شده استفاده شود. شما می توانید از انواع مواد پوشش داده شده و همچنین بدون پوشش و بازیافتی انتخاب خود را داشته باشید. از کارت ضخیم، برجسته یا کاغذ سبک و ظریف، می توانید مواد مورد نظر خود را برای پروژه انتخاب کنید.
۳. گزینه های رنگ
علاوه بر چاپ چهار رنگ چاپ افست، رنگ
پنتون را می توان مورد استفاده قرار داد. اگر رنگی خاص برای چاپ
لوگو مورد نظرتان نقش حیاتی دارد ، بهترین انتخاب چاپ افست لیتوگرافی است. دقت رنگ و کیفیت چاپ بالایی را از این نوع چاپ انتظار داشته باشد.
۴. ابعاد کاغذ
هنگام استفاده از فرآیند چاپ افست، می توان از ورق های بزرگتر استفاده کرد. این مزیت کمک می کند تا حداکثر تعداد مواردی را که می توان در هر صفحه چاپ کرد، به سرعت روندی افزایشی بیابد و در نتیجه ، کاهش هزینه های چاپ را به دنبال داشته باشد،همچنین اجازه می دهد تا کاغذهای بزرگتر مانند پوستر A1 و نمودار قابل چاپ بشود.
تعدادی دیگر از مزایای چاپ افست
- تعداد زیاد را میتواند با هزینهی بهینه چاپ کند.
- هرقدر بیشتر چاپ کند، قیمت هر برگه پایین تر میافتد.
- انواع مختلفی از کاغذها را میتواند مورد استفاده قرار دهد.
- جوهرهای مخصوص و سفارشی نظیر رنگهای متالیک و پانتون برای آن موجود هستند.
- بالاترین کیفیت ممکن را به همراه بیشترین جزئیات و وفاداری به واقعیت دارد.
- می توان از انواع متنوعی از کاغذها برای چاپ استفاده کرد.
- امکان چاپ با تیراژ بالا و هزینه پایین وجود دارد.
- در این روش، علاوه بر سیستم ۴ رنگ (CMYK) می توان از رنگهای اضافه هم استفاده کرد.
معایب چاپ افست
- جهت کارهای با تیراژ پایین مقرون به صرفه نمی باشد.
- از آن جا که باید زینک تهیه شود، زمان بر است.
- زمانی که اپراتور اطلاعات را برای دستگاه چاپ تعریف می کند و دستگاه شروع به کار می کند، امکان تغییر اطلاعات وجود ندارد و تا پایان کار، اطلاعات به طور یکسان چاپ می شود.
مزایا و معایب چاپ دیجیتال
۱. زمانهای سریع چرخش در چاپ دیجیتال
یکی از دلایل اصلی استفاده از چاپ دیجیتال، آن است که تکنیک های سریعی را ارائه می دهد. نسخه چاپی دیجیتال می تواند در فواصل زمانی کوتاه تنظیم شود بدون اینکه نیازی به چاپ صفحه چاپی باشد.این امر به شما امکان می دهد تا سریعا طراحی را پایان دهید و مرحله چاپ را شروع کنید. اگر شما عجله دارید که بروشور خود را بفرستید، آگهی ها یا کتاب ها را از چاپگرها بردارید، این روند مناسبی برای پیشبرد کارتان است.
۲. اصلاح و تغییر در چاپ دیجیتال
با چاپ دیجیتال، می توانید ابتدا و یا در هر مرحله که بخواهید، کار را اصلاح و سپس چاپ کنید، و این نهایی ترین نسخه چاپی کارتان باشد و پس از آن پروژه مورد نظر تان توسط مشتری و تیم طراحی بررسی شود. حتی اگر کار خود را با چاپ افست، انجام میدهید، قبل از ارایه آخرین نسخه ،به خصوص در مورد آثار هنری که طراحی و تثبیت رنگ از اهمیت خاصی برخوردار است و لازم است قبل از پایان کار نسخه نهایی یکبار کاملا بررسی و پارآف شود تا رنگها آنگونه که باید در جای خود قرار گرفته باشند، آنگاه زمان آن فرا میرسد تا چاپ نهایی را انجام دهیم.
۳. صرفه جویی در هزینه در چاپ دیجیتال
همانطور که گفتیم، برای چاپ دیجیتال زمان بسیار کمتری هدر خواهد رفت. این در حالی است که چاپ دیجیتال، به طور کلی برای چاپ مطالب با حجم کم مورد استفاده است. بنا بر این، سیستم چاپ دیجیتال می تواند به کمپانی های کوچک کمک کند تا با کمترین سرمایه گذری کارهای چاپی را به موقع انجام دهند.
تعدادی دیگر از مزایای چاپ دیجیتال
- برای کارهای کوتاه مدت، هزینهی نصب پایین تری دارد.
- همان تعداد موردنیاز از محصولتان را در زمان مدنظر چاپ میکند.
- قابلیت چاپ تعداد پایین را دارد (کم در حد ۱، ۲۰ یا ۵۰ عدد).
- چاپ دیجیتال سیاه وسفید هزینهی بالایی ندارد.
- توانایی چاپ دادههای متغیر را دارد (نامها، آدرسها، کدها یا شمارهها میتوانند به راحتی با آن چاپ شوند).
- فناوری پیشرفته تری داشته و به همین دلیل کیفیت دیجیتال برای مصارف بیشتری قابل قبول تلقی میشود.
- چاپ دیجیتال یک فرآیند سریع است.
- در تیراژ پایین مقرون به صرفه است. هزینه ی هر چاپ دیجیتال ثابت و مشخص می باشد و در تعداد بیشتر فرقی ایجاد نمی شود.
- امکان تغییر اطلاعات در نسخه های مختلف وجود دارد. به عنوان مثال فرض کنید، برای تبلیغ کنسرتی کارت چاپ می کنید، می توانید با تغییر در تاریخ و محل کنسرت در قسمتی از کارت برای دو کنسرت مجزا تبلیغ کنید.
معایب چاپ دیجیتال
- توان چاپ کمتری بر روی متریال های مختلف دارد.
- چاپ دیجیتال از رنگ های استاندارد استفاده می کند.
- برای کارهای بزرگتر و تیراژ بالا هزینه بر است.
موارد مهم در انتخاب چاپ دیجیتال یا چاپ افست
وزن مواد
عموما، بیشتر ماشینهای دیجیتال وزن کاغذ بین ۸۰gsm و ۳۰۰gsm را تحمل میکنند، در حالی که ماشین چاپ افست به آسانی از ۶۰gsm تا ۵۰۰gsm را میتوانند بپذیرند.
نوع مواد
ماشین چاپ دیجیتالی در انواع متریال که می توانند به خوبی روی آن ها چاپ کنند ، محدودتر هستند. برخی از مواد با بافت بسیار سخت به خوبی چاپ نمی شوند و در صورت وجود پوشش کامل تصویر،
کاغذهای گلاسه نیز می توانند کمی یک دست به نظر برسند. ماشین چاپ افست انتخاب بسیار گسترده تری از مواد در دسترس دارند که عموما در صورت انتخاب موجودی خاص، ارزان تر هستند.
طول اجرا
ماشین چاپ دیجیتال برای طولهای اجرای کوتاهتر مناسبتر هستند، به طور کلی از یک چاپ تا حدود ۱۰۰۰-۲۰۰۰ (اگرچه این رقم بسیار بسته به مشخصات خاص کار متفاوت خواهد بود).
زمان بین شروع و اتمام فرآیند تولید
به طور کلی پذیرفته می شود که چاپ دیجیتال کار را سریعتر از چاپ افست تولید می کند زیرا هیچ نوع کار آماده سازی یا صفحه ای لازم نیست.
کیفیت
از گذشته، چاپ افست به عنوان عرضه کننده بهترين كيفيت مورد توجه قرار گرفته است، و این در حاليست كه هنوز هم براي بسياري از مشخصههای کار كيفيت چاپ ديجيتال در حال حاضر بسيار خوب است كه در اكثر موارد ذکر تفاوت برای آنها دشوار است.
دامنه رنگ
اگر نقطه رنگ های خاص [Pantone] برای سطح بالایی از دقت تکثیر مورد نیاز باشند، چاپ افست بهترین گزینه است.
شخصی سازی [داده های متغیر]
موارد چاپ شده دیجیتالی قابل شخصی سازی هستند. این امر باعث می شود که هر چاپ برای گیرنده، منحصر به فرد باشد – برای مثال، یک نامه مستقیم می تواند نام گیرنده را در طرح گنجانیده باشد که باعث افزایش سرعت پاسخ می شود.
جوهرهای متالیک
در
چاپ دیجیتال، متایک خیلی خوب تولید نمی شود – بهترین گزینه چاپ افست است.
لاک اشعه ماوراء بنفش
UV روی محصولات چاپی دیجیتالی قرار نمیگیرد – بهترین گزینه چاپ افست است.
در گزارش پژوهشکده اسمیترز پایرا (
Smithers Pira) آینده چاپ دیجیتال در مقابل چاپ افست تا سال ۲۰۲۰ و پیش بینی آینده بازار چاپ دیجیتال و چاپ افست مورد بررسی قرار گرفته است و با توجه به روند رشد چاپ دیجیتال در گستره ی جهانی، پنج سال آینده بازار چاپ جهان مورد پیش بینی قرار گرفته است. این مقاله به برخی از روندهای کلیدی در مطالعه جدید بازار چاپ اشاره می کند. طبق بررسی های انجام شده در سال ۲۰۱۵، ارزش مادی چاپ دیجیتال ۱۳/۹ درصد از کل
صنعت چاپ و
بسته بندی بوده است اما این تنها ۲/۵ درصد از حجم کل کارهای چاپی در جهان است که میزان ناچیزی است اما باید توجه داشت که این مقدار هر روز در حال افزایش است و ما در بسیاری از بخش های چاپ شاهد جایگزینی چاپ دیجیتال به جای آنالوگ و افست هستیم.
با توجه به رصد روند توسعه پیش بینی می شود که در سال ۲۰۲۰، چاپ دیجیتال ۴/۱۷ درصد ارزش مادی و حداقل ۴/۳ درصد از کل حجم چاپ را به خود اختصاص خواهد داد. چاپ دیجیتال به سرعت در حال رشد است چرا که مزایایی را در اختیار شما می گذارد که چاپ افست نمی تواند ارائه دهد.
اطلاعات نشان می دهند که چاپگرهای دیجیتال در دهه ی ۷۰ میلادی پا به عرصه ی وجود گذاشتند و در همان ابتدا ما چاپ دیجیتال را به عنوان چاپگرهای رنگی شناختیم. چاپگرهای رنگی دیجیتالی اولیه به خاطر قیمت پایین نسبت به همتایان دیگر و هزینه های کم نگهداری، اجرای پر سرعت و انجام آسان و ارزان تیراژهای پایین، توسط کاربران بازار آن زمان، مورد توجه قرار گرفت. همانطور که شرکت های بیشتری به تکنولوژی دیجیتال رو می آوردند، رفته رفته برنامه های کاربردی جدید و تسهیل کننده به بازار آمدند و در کنار آن مدل های تجاری برای چاپ بر اساس تقاضا مطرح شدند.
کتاب های کم تیراژ برای چاپ به
چاپگرهای جوهر افشان سپرده شدند که در آن پرینترها تکنولوژی دیجیتال جایگزین آنالوگ شده بود. در این بین کتاب هایی با محوریت عکس رخنمون شدند و بازار عکاسی آنی هم رونق گرفت و به این ترتیب استفاده از چاپ دیجیتال بیشتر شد و بازار جدیدی برای این نوع چاپگرها به وجود آمد. با همه گیری اینترنت بحث سفارشات آنلاین پیش آمد و چاپگرهای دیجیتال از اولین انتخاب های کاربران این حوزه قرار گرفت و این اتفاق باعث رشد چند میلیارد دلاری بازار
چاپ دیجیتال شد.
بر اساس مطالعات پژوهشکده اسمیترز پایرا در مورد بازار و آینده چاپ دیجیتال (در مقابل چاپ افست) در سال ۲۰۲۰ میلادی، سه عامل کلیدی آینده بازار چاپ و وضعیت چاپ دیجیتال و چاپ افست در آن را برای آینده تعیین می کنند. این سه عامل عبارتند از مباحث اقتصادی، برنامه های کاربردی و مدل های تجاری بازار که در ادامه به اختصار به آنها اشاره خواهد شد.
پیش بینی آینده چاپ دیجیتال نسبت به چاپ افست از نظر اقتصاد
تکنولوژی های چاپ برای فرآیندهای افست در حال توسعه است، اما عمده پیشرفت ها در چاپ دیجیتال و به ویژه جوهرافشان انجام می شود. سرمایه گذاری های عمده این بخش از تحقیق و توسعه در سرفصل های چاپ جوهرافشان هم، صرف کارهای نهایی و به زعمی فرآیندهای پس از چاپ اینگونه پرینترها می شود. در این باره تحولات قابل توجهی در زمینه فعال کردن تکنولوژی گردش کار به چشم می خورد که باز در آن اکثر فرآیندها متوجه به بخش کاغذ و مباحثی چون نشستن جوهر بر روی کاغذ و گسترش طیف گرماژهای مختلف برای استفاده در چاپ دیجیتال می شود.
تحقیقات زیادی به منظور بهبود کیفیت چاپگرهای جوهر افشان که
مرکب آنها عمدتا پایه آب هستند صورت گرفته است که باعث توسعه این بخش و ایجاد تحولاتی موفق در بحث کاهش هزینه چاپ دیجیتال نسبت به چاپ افست شده است. به طور کلی در بازار چاپ جهانی تقاطع اقتصادی یا تلاقی اقتصادی افزایش می یابد و این امر باعث می شود که تکنولوژی دیجیتالی جایگزین تکنولوژی های پیشین در بخش های لیتو، فلکسو و گرانول شود.
اسمیترز پایرا یک مدل هزینه ای را برای چاپ دیجیتال و افست مطرح می کند که در آن هزینه های واقعی تولید برای هر دو نوع چاپ (چاپ دیجیتال و افست ) محاسبه می شود. هزینه های استهلاک، تامین و نگهداری، تغییر شکل، نرخ کار، انرژی و زمان آماده سازی دستگاه برای کار، نصب و راه اندازی، هدر رفتن مواد (محاسبه ی باطله های کار در هر دو نوع چاپ)، سرعت چاپ، قیمت مرکب ها و میزان مصرف از شاخص هایی هستند که در این الگو واره به چشم می خورند. باید توجه داشت که محصول نهایی چاپ می تواند بسیار متنوع باشد و بر همین اساس باید مدل هزینه های مطرح شده برای هر کار جداگانه و با توجه به ویژگی های آن صورت بگیرد. طبیعی است که برای رسیدن به یک برآورد صحیح باید تغییرات را مشخص و محاسبه را بر اساس نوع چاپ به انجام برسانیم تو اینگونه به یک جدول دو ستونی و یک تقارن اقتصادی میرسیم که در آن دو روند با هم مقایسه شده و شیوه کار ارزان تر خود را نشان می دهد. در این صورت است که با تغییر تکنولوژی قیمت ها تغییر می کنند و ضرر فایده کار در هر بخش مشخص می شود.
این مدل برای شرکت ها نیز مفید است، آنها می توانند با تکیه بر یافته های خود مناسب ترین تکنولوژی را نسبت به بازارهای خاص خود انتخاب کنند. آنها همچنین می توانند از یافته های تحقیقاتشان برای تامین هر چه بهتر و دقیق تر تجهیزات و مواد مورد مصرفشان استفاده کنند و در کنار آن جایگاه تکنولوژی و کاری را که مجموعه شان به بازار عرضه می کند را فهمیده و برای ارتقای آن برنامه ریزی مدون انجام داده و با تدبیر عمل کنند.
پیش بینی آینده چاپ دیجیتال نسبت به چاپ افست از نظر برنامه های کاربردی
بی شک فروش محصولات دیجیتال در بیشتر فروشگاه های چاپی در سراسر جهان ادامه خواهد یافت و توسعه مشابهی را هم تجربه خواهد کرد و الکتروفتوگرافی توسط چاپگرهای جوهر افشان ترویج می شود. مطمعنا حجم و ارزش الکتروفوتوگرافی همچنان افزایش می یابد چرا که کاربرد رنگ ها رشد می کند و این نکته تاثیر مستقیمی در روند آن خواهد داشت. کاربرانی که از نوآوری استقبال می کنند بیشتر به سمت استفاده از برنامه های کاربردی سوق پیدا کرده و با درک مزایای آنها استفاده و بهره وری از چاپ دیجیتال افزایش پیدا می کند. این تکنولوژی به سرعت در حال رشد همه جانبه است و به زودی فرصت های جدید و بازارهای بکری برای کار پیش می آورد. چاپ دیجیتال می تواند متغیرهایی را ایجاد کند که باعث می شود تا آن از موانع استاتیک موجود در نسل های سنتی چاپ موثرتر باشد. کاربران چاپ دیجیتال عمدتا خود هم افراد نوآوری هستند و روشهای جدیدی برای ارائه توابع و ویژگی های نوین فراهم می آورند که طبق آنها ضمن به صرفه بودن کار برای مصرف کنندگان بازار، چاپخانه ها هم به فروش بیشتر و ارزش افزوده بیشتر برسند.
اسمیترز پایرا در ژوئن ۲۰۱۵ یک برنامه ی تحقیقاتی را در بازار چاپ به انجام رساند تا آینده چاپ دیجیتال را در مقابل چاپ افست تا سال ۲۰۲۰ تعیین وضعیت کند. این تحقیق بر روی کاربران مطرح و صاحب کسب و کارهای موفق با انجام رسید و دلایل جلوگیری آنها از پذیرش چاپ دیجیتال مورد بررسی قرار گرفت. عواملی مانند زمان اجرا، نوع فناوری، هزینه های راه اندازی و مسائل زیست محیطی از جمله عواملی بودند که عمده ی آنها اطلاع درستی از آن نداشتند و این باعث عدم استقبال آنها از چاپ دیجیتال شده بود.
پیش بینی آینده چاپ دیجیتال نسبت به چاپ افست از نظر مدل تجاری
در سال های آتی بر اساس تغییر نیازهای بازار، روش های اتخاذ شده توسط چاپخانه ها در زمینه های چاپ دیجیتال و افست تغییر پیدا خواهد کرد، انتخاب بین دیجیتال و افست همیشه یک تصمیم نیست و گاهی نیاز ما را به تغییر روند کار مجبور می کند. بسیاری از چاپخانه ها امروز چاپگرها و دستگاه های دیجیتال را به عنوان ابزارهایی برای بالا بردن ظرفیت کسب و کار خود به کار می گیرند می توان گفت که چاپ دیجیتال بیش از اینکه رقیب افست باشد می تواند به عنوان تکمیل کننده فرآیند چاپ یک چاپخانه افست در آن حضور پیدا کند.
در چاپ دیجیتال انعطاف پذیری بیشتری وجود دارد و چاپخانه ها و کاربران می توانند تیراژهای پایین را به سرعت و با کیفیتی قابل قبول به این دستگاه ها بسپارند و از هدر رفتن زمان جلوگیری کنند و به این وسیله راندمان و کارایی کل چاپخانه را تا حدود زیادی افزایش دهند (در واقع منظور این است که نمونه گیری با این دستگاه ها به سادگی قابل انجام است، مثلا سفارش کتابی به سمت شما می آید که تیراژی ۱۰ هزارتایی دارد اما سفارش دهنده ی آن ۲۰۰ عدد از آن را به سرعت نیاز دارد و اینجا است که چاپ افست به صرفه نیست و یک چاپگر دیجیتال به راحتی قابلیت رفع این مانع را دارا است. باید توجه داشت که احترام به نیاز مشتری در بازار رقابتی امروز می تواند به راحتی او را به شما وابسته کرده و همکاری های آتی را برای شما تضمین کند(. ترجیحات و نیازهای مشتری علی الخصوص در بخش های نهایی کار (بخش پس از چاپ) در حال تغییر هستند و تعداد کارهای نهایی به قدری زیاد شده که تنوع آنها در بخش نهایی سفارشات را به چند دسته متفاوت تقسیم کرده که چاپخانه ها هر کدام راه حل های دیجیتال و افست متفاوتی برای مشتریان دارند و برای او انتخاب سازی می کنند. اسمیترز پایرا در تحقیق خود یک شرکت موفق را که با مدل کسب و کار جدید دیجیتال کار می کند مورد بررسی قرار داده است. طبق نتایج به دست آمده مشخص شد چگونه خریداران این مجموعه در بازار رقابتی به کار با این مجموعه مشتاق هستند، آنها حجم زیادی از تولیدات را با قیمتی ارزان و کیفیتی مقبول برای مشتریان خاص خود به انجام می رساندند.
این ارزش افزوده متنبه توسط تجهیزات دیجیتال جدیدی که به این رسته ( بازار چاپ ) اضافه شده است، به ارائه دهنده خدمات چاپی اجازه می دهد که خود را از دیگر رقبای سنتی بازار متمایز کند و تبدیل به یک تامین کننده ارزشمند شود که اولویت انتخاب مشتریان و مصرف کنندگان چاپی است. ساده انگارانه است که فکر کنیم تولیدکنندگان مجهز این چنینی که چاپ دیجیتال را با خط افست خود تلفیق کرده اند. تنها در مباحث قیمتی با رقبای خود رقابت می کنند؛ چاپ دیجیتال ظرافت های کاری و ترفندهای زیادی دارد که کاربران حرفه ای و هوشمند به خوبی از آنها استفاده کرده و به سود تضمین شده می رسند.
به عنوان نمونه یک کمپانی که با استفاده از مدل تجاری چاپ دیجیتال جدید به موفقیت دست یافته است در گزارش اسمیتر مورد تاکید قرار گرفت. مسئول یک شرکت متوسط تامین کننده خدمات چاپ توضیح می دهد که پیش از این ظرفیت چاپ افست آنها می توانست سفارشات با حجم بالای یک مشتری خاص با را با توجه به بازار قیمتی مقرون به صرفه تولید کند. با استفاده از این تجهیزات دیجیتال جدید ارزش نوآوری به این دسته از مشاغل افزوده شده است که به تامین کننده خدمات چاپ اجازه می دهد جلوه متمایزی به خود بدهد و به یک عرضه کننده ارزشمند برای مشتریان تبدیل شود نه اینکه تنها بر سر قیمت با سایر رقبا رقابت کند. کارهای دیجیتال حاشیه های جذابی را به وجود می آورد که به معنای سوددهی بسیار بالا خواهد بود.
بیایید نگاهی به
چاپ فرمت عریض ( Wide Format ) بیاندازیم. این روزها حجم بسیار زیادی از سفارشات چاپ به پوسترهای عریض و چیزهایی از این قبیل اختصاص دارد. پول هنگفتی نیز در این تجارت گردش دارد؛ و البته کیفیت این ماشین های لعنتی! غیر قابل باور است. در آینده تولید کنندگان با سریع تر کردن این تکنولوژی آن ها را به ماشین های چاپ تبدیل می کنند. فقط تصور کنید که آن ها بعد از ۵ سال به کجا می رسند!
شرکت کداک برنامه تحقیقات عظیمی را در دست دارد که تمامی آن بر تکنولوژی جوهر افشان استوار است و آن ها واقعا می تواند همه چیز را تغییر دهد. کداک فقط یکی از غول های این صنعت است.
شرکت ک ب آ در حال بررسی تلفیق ماشین آلات افست با هدهای دیجیتال جهت چاپ اطلاعات متغیر است. شرکت لاندا ماشین آلات چاپ دیجیتال در ابعات متداول افست را با فن آوری جوهرنانو پیگیری می کند. بنابراین دوباره می گویم در آینده نه چندان دور، شما شاهد این انقلاب تکنولوژیک صنعت چاپ خواهید بود.
برتری ها و کاستی ها چاپ دیجیتال در برابر چاپ افست
هر پروژه چاپی ویژگی خود را داشته و با هم متفاوت هستند. هنگامی که زمان تصمیم گیری نهایی فرا میرسد که کدام روش چاپ اقتصادی است، طراح یا تصمیم گیرنده میبایست توجه خود را به کیفیت، حجم کار، بودجه و برنامه زمان بندی معطوف کند. در صنعت چاپ دو چهارچوب اصلی بیشتر وجود ندارد، چاپ دیجیتال و چاپ افست متعارف که هر کدام برتری و کاستی های خاص خود را دارد. قبل از تصمیم نهایی می بایست برتری ها و کاستی های هر دو روش سنجیده و با در نظر داشتن خواست خود از کار چاپی، تصمیم آگاهانه گرفته شود.
برتری ها و کاستی های چاپ دیجیتال
برتری ها : چاپ دیجیتال بطرز ناباوران های سریع است، به طوری که برای چاپ کارت شناسایی و کارهای چاپی با فرصت اندک بسیار مناسب است. چاپ افست رایج به دلیل تدارکات اولیه کندتر است. بنابراین توجه دقیق به زمانی که وجود دارد، در انتخاب روش چاپ اقتصادی تعیین کننده است. اگر فرصت کم و تنگ است، چاپ دیجیتال بهترین گزینه است و باید به سراغ سرویس دهندگان مشهور و دارندگان چاپ تصویرگذاری مستقیم Direct Imaging (DI) رفت.
هنگام انتخاب روش و انجام کار چاپی توجه به بودجه بسیارحایز اهمیت است . اگر حجم کار چاپی اندک باشد، چاپ دیجیتال به مراتب ارزان تر از چاپ افست است. اگر کار چاپی کم، در زمان کوتاه و محدودی مورد نیاز باشد، می بایست به سراغ چاپ دیجیتال رفت تا هم زمان و هم هزینه پایین بیاید. یکی از فواید کلیدی چاپ دیجیتال نمونه گیری دقیق از کار چاپی است. این نمونه می تواند با سرعت و هزینه کم تهیه شود، که با در دست داشتن این نمونه می توان دقیقا آنچه که در نهایت چاپ می شود را پیش بینی کرد. یکی دیگر از دستاوردهای باارزش و غیر قابل انکار چاپ دیجیتال طراحی متن نوشتاری، تصاویر و رنگ است که به دلخواه بدون درنگ، قابل تغییراست. چنانچه لازم باشد در بخش هایی از کار چاپی متناسب با شرایط بازار محلی تغییراتی داده شود، چاپ داده های متغیر بسیار آسان و به سرعت شدنی است.
کاستی های چاپ دیجیتال چیست؟
علیرغم پیشرفت پیوسته چاپ دیجیتال، کیفیت رنگ و انعطاف پذیری چاپ افست متعارف از قبیل کاربرد متنوع کاغذ و مرکب و همچنین انطباق درجه بندی رنگ و مرکب (سیستم پانتون) ندارد. چاپگرهای دیجیتال همان چهاررنگ را استفاده می کنند ولی در واقع آنها را شبیه سازی می کنند که قابل رقابت با چاپ افست نیست. یکی دیگراز کاستی های چاپگرهای دیجیتال این است که مرکب کاملا جذب کاغذ چاپ نمی شود، بدین معنی که ترکهایی در رنگ نزدیک لبه ها دیده می شود که در مرحله پایانی چاپ خود را نشان می دهد. در حالی که در چاپ افست متعارف چنین مشکلی بروز نمی نماید. همچنین در چاپ افست که بسیار مهم است و باید بخاطر داشت، در تیراژ بالای چاپ هزینه چاپ به مراتب کمتر از چاپ دیجیتال می باشد. با توجه به کیفیت برتر چاپ افست و چاپ با تیراژ بالا، چاپ افست گزینه بهتری نسبت به چاپ دیجیتال است.
برتری ها و کاستی های چاپ افست
برتری ها : برتری های چاپ افست روشن است. زمانی که کیفیت تصویر مورد نظر باشد، بهترین کیفیت در چاپ گرافیکی دست یافتنی است، به ویژه اخیرا نیز فناوری (
CTP computer-to-plate ) که دقت و کیفیت چاپ افست را بالابرده، موجب ارتقا کیفیت بهتر چاپ شده است.
همانطور که پیشتر گفته شد، در مصرف مواد اولیه در چاپ افست متعارف گزینه های بیشتری وجود دارد. بسیاری از کارهای گرافیکی نیاز به انواع کاغذهای غیر معمول با اندازه های مختلف دارند، همچنین مرکب های مخصوص و عملیات تکمیلی خاص دارند. از این رو اگر این موارد در کارهای چاپی مدنظر باشد، حتما باید به سراغ چاپ افست رفت. برای جلوه های ویژه مانند وارنیش موضعی در چاپ افست کیفیت به مراتب بالاتر است. وقتی که در کارچاپی، کنترل کامل و دقت در رنگ مورد نیاز و برجسته باشد، ترکیب سیستم تطبیقی پانتون PMS و درجه بندی مرکب در چاپ افست امکانپذیر و چاپ افست بهترین گزینه است. فرآیند چهار رنگ اصلی مورد استفاده در چاپ دیجیتال به سادگی نمی تواند با چاپ افست رقابت کند. اگر حجم کار چاپی گرافیکی زیاد باشد، چاپ افست متعارف نه تنها اقتصادی است بلکه می تواند سریع تر هم باشد. بیشتر هزینه ها و زمان در چاپ افست صرف آماده سازی اولیه و آماده سازی دستگاه چاپ می شود. بنابراین اگر حجم کار بالا باشد و آماده سازی ها انجام شود، قیمت واحد به شدت پایین می آید و هزینه شمارگان اضافی نسبتا پایین است.
کاستی های چاپ افست چیست؟
وقتی دستگاه چاپی برای کاری آماده سازی و دستگاه به چرخش درآمد، بسیار مشکل خواهد بود که برنامه کاری آنرا مطابق تغییر شرایط جدید، تغییر داد، در حالی که در مقایسه با چاپ دیجیتال که تغییر برنامه کاری در زمان کوتاهی نسبتا آسان است، از نقاط ضعف چاپ افست می باشد. برای حجم کار چاپی کم، چاپ افست درمقایسه با چاپ دیجیتال، هم کندتر و هم هزینه بر است. بنابراین همانطور که گفته شد، چاپ دیجیتال برای حجم کاری کم هم سریعتر و هم کم هزینه تر است. انتخاب روش چاپ اقتصادی، بستگی به ملاحظات کیفیت، حجم تقاضا، بودجه و برنامه زمان بندی دارد. یادآور می شود که قبل از شروع به چاپ می بایست کلیه انتظارات از چاپ به دقت بررسی و نهایتا تصمیم گیری شود که کدام روش چاپی مناسب تر است.
چطور بین چاپ افست و دیجیتال انتخاب کنید؟
اگر هنوز از تصمیم خود برای چاپ افست یا چاپ دیجیتال برای پروژه ی بعدی مطمئن نیستید، سوال و پاسخ های زیر را مطالعه کنید.
حجم : پروژه چه اندازه است؟
اگر پروژه شما بزرگ و تیراژ زیادی دارد
چاپ افست مناسب است که با ظاهری بهتر هزینه ی کمتری هم دارد.
زمان : آیا عجله دارید؟
اگر قصد چاپ در لحظه ی آخر را دارید از چاپ دیجیتال استفاده کنید، چاپ افست زمان نیاز دارد.
متریال : قصد چاپ بر روی چه متریالی را دارید؟
آیا قصد دارید کارت تجاری با متریالی خاص چاپ کنید؟ یا قصد دارید کار چاپی در اندازه و برشی خاص داشته باشید؟ چاپ دیجیتال از همیشه منعطف تر شده است اما هنوز هم به پای چاپ افست نمی رسد. چاپ افست توان چاپ بر روی متریال های مختلف در سایز و برش های مختلف را دارد.
آیا رنگ خاصی مد نظر است؟
اگر رنگی خاص برای پروژه شما لازم است و نیاز دارید که از سیستم تطابق پنتون استفاده کنید چاپ افست را انتخاب کنید زیرا دیجیتال تنها بهترین رنگ مشابه را به شما می دهد.
آیا باید نمونه های اولیه را ببینید؟
اگر قصد دارید که نمونه ی چاپی اولیه را قبل از اتخاذ تصمیم نهایی ببینید، چاپ دیجیتال برتری دارد. اگر در چاپ افست نمونه ی رنگی لازم داشته باشید باید صفحه و ترکیب رنگی تهیه کنید که خیلی هزینه بر است.
اگر قصد خرید بروشور، تراکت، کارتهای تجاری، پوستر و یا دیگر موارد این چنینی را دارید، حتما میدانید که طراحی مناسب، رنگ و چاپ باکیفیت از موارد بسیار مهم هستند. در این میان حتی اگر تمامی این موارد را هم با دقت بررسی کنید همچنان تصمیم مهم دیگری باقی میماند و آن هم انتخاب بین روشهای چاپ یعنی چاپ دیجیتال و چاپ افست محصول مورد نظر است.
چاپ دیجیتال و چاپ افست هرکدام دارای فرآیند مخصوص به خود، مزایا و معایبی هستند. بدین تریتیب در این مقاله به بررسی تفاوتهای بین این دو روش چاپی و جزئیات هرکدام میپردازیم.
چاپ افست
چاپ افست، رایجترین روش، برای چاپ محصولاتی است که دارای تیراژ بالا هستند. چاپ روزنامه بر روی رولهای بزرگ کاغذ نمونهای از چاپ افست است.
فرآیند کار چاپ افست بدین صورت است که ابتدا در بخش لیتوگرافی، براساس طرح اولیه، صفحاتی از جنس آلومینیوم در قالب زینک (پلیت) ساخته میشود. با توجه به اینکه در این روش چاپی از سیستم رنگی CMYK استفاده میشود به طور معمول برای طرحها چهار زینک مجزا برای هر رنگ ساخته می شود. البته در برخی موارد یک زینک دیگر برای ترکیب رنگ خاص دستی نیز تهیه میگردد.
پس از تهیه هر کدام از این زینکها میبایست آنها را جداگانه در قسمت برجهای رنگی دستگاه
چاپ قرار داد. در این حالت هر زینک از یکی از چهار رنگ CMYK تغذیه میکند. با عبور کاغذ از رولهای آغشته به رنگ در هر قسمت، رنگ مربوطه و متناسب با درصدهای رنگی طرح اولیه بر روی کاغذ منتقل میگردد تا در آخرین قسمت تصویر نهایی حاصل شود.
در تصویر و فیلم زیر مراحل کار به صورت گرافیکی جهت درک بهتر نمایش داده شده است.
در ادامه به بررسی مزایا و معایب
چاپ افست میپردازیم.
مزایای چاپ افست
- میتوان از انواع متنوعی از کاغذها برای چاپ استفاده کرد.
- امکان چاپ با تیراژ بالا و هزینه پایین وجود دارد.
- کیفیت چاپ بسیار بالا است.
- در این روش، علاوه بر سیستم ۴ رنگ (CMYK) میتوان از رنگهای ساخته شدهی دیگری هم استفاده کرد.
معایب چاپ افست
- برای چاپ محصولات با تیراژ پایین مقرون به صرفه نمیباشد.
- به دلیل نیاز به تهیهی زینک و پلیت، عمل چاپ زمان بر خواهد بود.
- زمانی که اپراتور اطلاعات را برای دستگاه چاپ تعریف میکند، پس از شروع کار دستگاه، دیگر امکان تغییر اطلاعات وجود نداشته و تا پایان کار، اطلاعات اولیه به همان صورت چاپ میشود.
چاپ دیجیتال
نوع دیگری از چاپ که بسیار رایج است
چاپ دیجیتال میباشد. در این نوع چاپ، مراحل زمانبر و پیچیدهی
چاپ افست وجود ندارد و یکی از آسانترین روشهای چاپ است. در چاپ دیجیتال، جوهر به طور مستقیم بر روی سطح منتقل می شود.
از طرف دیگر، چاپ دیجیتال میتواند فقط در رنگهای سیاه و سفید و CMYK چاپ شود و قادر به چاپ رنگهای واقعی مانند پنتون یا HKS نیست. اگر کار چاپی شما نیاز به مطابقت کامل پنتون داشته باشد، چاپ دیجیتال گزینه مناسبی نخواهد بود.
پرینتر لیزری و چاپگر جوهرافشان نمونهای از چاپ دیجیتال هستند. چاپخانه ها هم از همین دستگاه فقط در سایز بزرگتر، سریعتر و دقیقتر استفاده میکنند.
مزایای چاپ دیجیتال
- چاپ دیجیتال یک فرآیند سریع است.
- در تیراژ پایین مقرون به صرفه است. هزینهی هر چاپ دیجیتال ثابت و مشخص میباشد و در تعداد بیشتر تفاوتی ایجاد نمیشود.
- امکان تغییر اطلاعات در نسخههای مختلف وجود دارد. به عنوان مثال برای چاپ کارت دعوت، در روش دیجیتال این امکان وجود دارد تا برای افراد مختلف با مشخصات متفاوت کارتها را در تعداد مورد نظر چاپ کنید.
- کیفیت چاپ بسیار بالا است.
معایب چاپ دیجیتال
- توان چاپ کمتری بر روی متریالهای مختلف دارد.
- چاپ دیجیتال از رنگهای استاندارد استفاده میکند.
- برای محصولات چاپی بزرگتر و در تیراژ بالا هزینهبر است.
در ادامه به بررسی سوالات مختلفی که ممکن است نسبت به انتخاب یکی از این دو روش رایج چاپ مطرح گردد را مورد بررسی قرار میدهیم.
چگونه میتوان بین چاپ افست و دیجیتال، روش مناسب را انتخاب کرد؟
چاپ دیجیتال و چاپ افست را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار دادیم؛ با این وجود ممکن است همچنان این سوال برایتان مطرح باشد که مناستترین روش برای کار چاپی شما کدام است؟ به همین دلیل در ادامهی این مقاله به بیان نکات و سوالات خاصی که میتواند به شما در این انتخاب کمک کند میپردازیم.
1- حجم:
حجم پروژه شما به چه میزان است؟
اگر پروژه شما بزرگ بوده و تیراژ بالایی دارد، چاپ افست مناسب است و به شما محصول چاپی با کیفیت و با هزینهی کمتری را ارائه میدهد.
2- زمان:
آیا عجله دارید؟
اگر قصد چاپ در لحظهی آخر را دارید از چاپ دیجیتال استفاده کنید، در چاپ افست به دلیل تهیهی زینک و پلیت زمان بیشتری مورد نیاز است.
3- متریال سطح چاپ شونده:
قصد چاپ بر روی چه متریالی را دارید؟
آیا قصد دارید کارت تجاری با متریال خاصی چاپ کنید؟ یا قصد دارید کار چاپی در اندازه و برش خاصی داشته باشید؟ چاپ دیجیتال نسبت به قبل منعطفتر شده است اما هنوز هم به پای چاپ افست نمیرسد. چاپ افست توان چاپ بر روی متریالهای مختلف در سایز و برشهای گوناگون را دارد.
4- رنگ:
آیا رنگ خاصی مد نظر شما است؟
اگر رنگ خاصی برای پروژه شما لازم است و نیاز دارید که از سیستم تطابق پنتون استفاده کنید چاپ افست را انتخاب کنید زیرا چاپ دیجیتال تنها بهترین رنگ مشابه را به شما ارائه میدهد.
5- نمونهی اولیه:
آیا باید نمونههای اولیهی خود را مشاهده کنید؟
اگر قصد دارید که پیش از ادامهی چاپ پروژهی خود در ابتدا نمونهی چاپی اولیه را ببینید تا از کیفیت و استانداردهای مورد نظر اطمینان حاصل نمایید، چاپ دیجیتال برتری دارد. زیرا در چاپ افست، به دلیل تهیهی صفحه و ترکیب رنگی، ارائهی نمونهی رنگی برای شما خیلی هزینهبر خواهد بود.
گرچه سلایق فردی نقش مهمی دارند، اما با دانستن تفاوتهای بین چاپ دیجیتال و چاپ افست میتوانید تصمیم صحیحتری برای انتخاب چاپ خود بگیرید.
در مجتمع چاپ کهن، ما طیف گستردهای از خدمات چاپ، از جمله چاپ دیجیتال و افست را به مشتریان ارائه میدهیم. اغلب از ما میپرسند: “تفاوت بین چاپ دیجیتال و چاپ افست (Offset) چیست و کدام نوع
چاپ برای کسب و کار ما بهتر عمل می کند؟”
شاید پیش خود فکر کنید چاپ، چاپ است چه تفاوتی میکند از کدام نوع چاپ (افست یا دیجیتال) برای چاپ کارت ویزیت، برچسب، استیکر و… استفاده کنیم. قطعا اشتباه میکنید؛ بیایید نگاهی به این دو روش چاپ، تفاوت آنها، و انتخاب یکی یا دیگری برای پروژه چاپ بعدی خود بیاندازیم. متناسب با پروژهی شما نوع چاپ ایدهآل مورد نظر شما میتواند متفاوت باشد. قبل از این که تصمیم بگیریم چاپ خود را به صورت افست یا دیجیتال اجرا کنیم عوامل زیادی را باید در نظر بگیرم و مزایا و معایب هر کدام از این روش را بدانیم.
پاسخ کوتاه این است که هر سرویس مزایا و معایبی دارد و بسته به پروژه خاص یا نیازهای کسب و کارتان، ممکن است به یکی از چاپها نیاز داشته باشید. بیایید به چاپ دیجیتال و افست کمی عمیق تر نگاه کنیم. در این مطلب ابتدا به تعریف و توضیح مختصری از این دو روش میپردازیم و در ادامه مزایا، معایب و تفاوت چاپ دیجیتال و افست را شرح میدهیم.
چاپ افست چیست؟
فناوری چاپ افست (Offset) از صفحاتی استفاده میکند که معمولاً از آلومینیوم ساخته میشوند، که برای انتقال تصویر روی یک “روکش (blanket)” لاستیکی و سپس چاپ آن تصویر روی یک ورق کاغذ استفاده میشود. علت آن که به این
چاپ افست میگویند این است که جوهر مستقیماً روی کاغذ منتقل نمیشود.
این فرآیند بر اساس دفع نفت و آب است. صفحه توسط آب خیس میشود، جایی که تصویری که باید چاپ شود آب را دفع میکند، اما جوهر مبتنی بر روغن را از غلتک های جوهر میگیرد، در حالی که ناحیه غیر چاپ آب را نگه می دارد، اما جوهر را دفع میکند. در واقع میتوان گفت در این نوع چاپ از دستگاه چاپ با صفحات و غلتکهای جوهر مرطوب استفاده میشود.
معایب و مزایای چاپ افست
در این بخش معایب و مزایای این نوع چاپ را بیان میکنیم:
معایب چاپ افست
معایب این نوع چاپ را میتوان چنین برشمرد:
- زمان بیشتر برای چاپ (به دلیل نیاز به تهیهی زینک و پلیت، عمل چاپ زمان بر خواهد بود).
- عدوم تغییر دادهها (زمانی که اپراتور اطلاعات را برای دستگاه چاپ تعریف کند، پس از شروع کار دستگاه، امکان تغییر اطلاعات وجود نداشته و تا پایان کار، اطلاعات اولیه به همان صورت چاپ میشود).
- مناسب برای تیراژ بالا
- هزینه کمتر نسبت به چاپ دیجیتال
مزایای چاپ افست
مزایای این نوع چاپ را میتوان چنین برشمرد:
- مناسبتر برای چاپ بروشور، کتاب و کارهایی با ورقهای بزرگ
- مقرون به صرفه و ارزان برای چاپ تیراژ بالا
- قابل استفاده برای انواع کاغذ
- جوهرهای خاص مانند رنگهای متالیک و پنتون در دسترس هستند.
- بالاترین کیفیت چاپ ممکن، با جزئیات بیشتر و وفاداری رنگ
چاپ دیجیتال چیست؟
چاپ دیجیتال روش تولید کامپیوتری است که در آن فایل الکترونیکی انتخابی شما، مستقیماً توسط دستگاه روی سطح مورد نظر چاپ میشود. پرکاربردترین روشهای
چاپ دیجیتال شامل چاپگرهای جوهرافشان یا لیزری است که تونر و رنگدانه را روی طیف گستردهای از متریالها از جمله کاغذ، کاغذ عکس، بوم و مواد دیگر چاپ میکنند.
معایب و مزایای چاپ دیجیتال
در این بخش معایب و مزایای این نوع چاپ را بیان میکنیم:
معایب چاپ دیجیتال
معایب این نوع چاپ را میتوان چنین برشمرد:
- کیفیت مناسب در بعضی رنگ ها بالاتر و بعضی ها پایین تر
- کیفیت رنگ کمتر نسبت به چاپ افست
مزایای چاپ دیجیتال
مزایای این نوع چاپ را میتوان چنین برشمرد:
- مناسب برای چاپ تیراژ پایین (به اندازه 1، 20 یا 50 قطعه)
- برای انجام کار زمان کمتری لازم دارد
- قابلیت تغییر دادهها مثل آدرس، شماره تماس، ایمیل و…
- چاپ دیجیتال سیاه و سفید ارزانتر از افست است.
فاکتورهای مهمی که باید در انتخاب روش چاپ در نظر بگیریم
تعداد: چاپ افست بهترین روش برای چاپهای با حجم بالا است. با توجه به اینکه افست هزینههای اولیه بیشتری دارد، دورههای کوتاه مدت چاپ هزینه بالاتری نسبت به چاپ دیجیتال خواهد داشت. چاپهای با حجم کم بهتر است به روشهای چاپ دیجیتال انجام شود.
زمان: چاپ دیجیتال سریعتر از افست است. اگر به چاپ سریع نیاز دارید، دیجیتال مناسب است. مراحل مکانیکی در چاپ دیجیتال حذف میشوند، بنابراین نیازی به ساخت فیلم یا صفحه نیست زیرا تصویر مستقیماً روی متریال انتخابی چاپ میشود.
اندازه: پرسهای افست قطعات چاپی بزرگتری را در خود جای میدهند، در حالی که قطعات چاپ دیجیتال محدودیتهایی در اندازه و ذخیره کاغذ دارند.
رنگ: اگر قطعه چاپی نیاز به استفاده از سیستم تطبیق پنتون داشته باشد، چاپ افست تطبیق دقیقی را ارائه میدهد. با چاپ دیجیتال، رنگ(های) پنتون را نمیتوان دقیقا مطابقت داد، اما این قابلیت وجود دارد که به رنگهای دلخواه نزدیک شود.
سفارشیسازی: چاپ دیجیتال راهی است که میتوان با قطعات چاپ سفارشیشده پیش رفت، زیرا چاپ افست امکان آن را نمیدهد. روشهای چاپ دیجیتال میتوانند دادهها قابل تغییر را روی هر قطعه جداگانه، مانند آدرس یا شماره تماس، بدون تغییر در فرآیند چاپ، چاپ کند.
تفاوت چاپ افست و دیجیتال به طور خلاصه
چاپگر لیزری خانگی به عنوان یک چاپگر دیجیتال حرفهای عمل میکند؛ البته در مقیاس کوچکتر با کیفیت پایینتر. چاپ دیجیتال به جای ایجاد صفحات چاپ و استفاده از غلتکهای جوهر، مستقیماً تصویر شما را از یک فایل الکترونیکی منتقل میکند. در حالی که چاپ دیجیتال سریعتر از چاپ افست تولید میشود، چاپ افست معمولاً نتایج با کیفیت بهتری ارائه میدهد، اگرچه فناوریهای چاپ دیجیتال واقعاً راه طولانی را طی کردهاند و کیفیت بسیار چشمگیری پیدا کردهاند.
چاپ دیجیتال همچنین دارای مزیت تغییر دادهها در هر مرحله از کار است با این حال، در تیراژ بالا گرانتر از چاپ افست است. بنابراین، چاپ دیجیتال برای مشتریانی که به حجم بالایی از قطعات چاپی نیاز ندارند، بهترین نوع چاپ به شمار میرود. علاوه بر این، چاپ دیجیتال روی انواع خاصی از کاغذ برای انواع خاصی از کارها بهتر عمل میکند اما مانند چاپ افست قابلیت استفاده بر روی متریالهای مختلف و سایزهای بزرگ را ندارد.
جمعبندی
چاپ افست و دیجیتال هر دو روش مفیدی برای چاپ هستند. هر کدام بسته به نیاز پروژه شما دارای مزایای خاصی هستند. هنگامی که به تعداد پروژههای بزرگتر، صدها یا هزاران، نیاز دارید، یا از رنگ پانتون خاص و برند محور استفاده میکنید، چاپ افست تنها راه ممکن است. همچنین میتوانید از انواع بسیار گستردهتری از کاغذهای سفارشی و جوهرهای ویژه مانند جوهرهای فلزی یا فلورسنت در فرآیند افست استفاده کنید.
اگر به تیراژ پایین و کمتر از 200 یا نیاز به تغییر آدرس یا دیگر اطلاعات فردی خود دارید، چاپ دیجیتال نوع چاپ مناسب شما است. مهمترین بخش این است که نیاز کسب و کار شما، با هر یک از این انتخابها میتواند برآورده شود فقط کافیست هدف (تیراژ چاپ، متریال، رنگ و…) خود را مشخص کنید.
همانطور که گفته شد، انتخاب چاپ افست یا دیجیتال به نیازهای کسب و کار شما و حجم چاپی که میخواهید انجام دهید بستگی دارد. متخصصان چاپ کهن با بهترین مشاوره، کنترل کیفیت و دانش صنعت در اینجا هستند تا به شما کمک کنند تصمیم بگیرید کدام نوع چاپ برای شما مناسب است. برای اطلاعات بیشتر در مورد خدمات چاپ کهن، یا برای شروع پروژه بعدی کسب و کار خود، با ما در تماس باشید.
چاپ افست را در برنامه های تلویزیونی، مجلات، سایت ها مشاهده میشود. در واقع دستگاه چاپ افست همان دستگاه چاپ مجلات و بستهبندی در چاپخانه هاست. رایجترین روش، برای چاپ محصولاتی که دارای تیراژ بالا مثل چاپ تراکت تبلیغاتی، چاپ روزنامه بر روی رولهای بزرگ کاغذ، هستند. در فناوری چاپ افست تکثیر رنگ محصول نهایی دقیق، تمیز و درخشان خواهد شد.
دستگاه افست 1 تا 5 برج رنگ دارد هر چه تعداد این ستون ها بیشتر باشد، قیمت دستگاه بالاتر میشود. کاربرد های رایج چاپ افست : چاپ پوستر، کاتالوگ، بروشور، ساکدستی، جعبه، لیبل و… استفاده میگردد. به طور کلی هر طرحی روی سطوح کاغذی و مقوایی، از دستگاه چاپ افست استفاده میشود.
جهت درخواست
لیبل شیشه ای با بروز ترین کیفیت و قیمت عالی، کلیک کنید.
روش کار چاپ افست
روش کار چاپ افست بدین صورت است که ابتدا در لیتوگرافی، صفحاتی از جنس آلومینیوم در قالب زینک (پلیت) ساخته میشود. در روش چاپی با سیستم رنگی CMYK برای طرحها چهار زینک چهار زینک به طور جداگانه برای هر رنگ ساخته می شود. ممکن است یک زینک دیگر برای ترکیب کردن رنگ به صورت دستی تهیه شود. سپس کاغذ از رولهای آغشته به رنگ در هر قسمت، میگذرد و رنگ مربوطه با درصدهای رنگی طرح اولیه بر روی کاغذ منتقل میشود تا تصویر نهایی حاصل شود.
چاپ دیجیتال چیست؟
دستگاه چاپی که در خانه با عنوان پرینتر لیزری و چاپگر جوهرافشان استفاده میشود همان چاپ دیجیتال است. دستگاه چاپ دیجیتال چاپخانه ها نیز همین دستگاهست تنها با سایز بزرگتر، سریعتر و دقیقتر. در واقع چاپ دیجیتال، یکی از آسانترین روشهای چاپ در ایران است. مراحل زمانبر و پیچیدهی چاپ افست وجود ندارد در چاپ دیجیتال، جوهر به طور مستقیم بر روی سطح منتقل میشود.
چاپ دیجیتال فقط رنگهای سیاه و سفید و CMYK را چاپ میکند و قادر به چاپ رنگهای پنتون و HKS نمیباشد. نمونه های چاپ دیجیتال : پرینتر لیزری و چاپگر جوهرافشان که چاپخانه ها از آن استفاده میکنند با این تفاوت که دستگاه چاپ دیجیتال آنها ابعاد بزرگتر، سریعتر و دقیقتر دارد.
چاپ دیجیتال چیست؟
چاپ دیجیتال با استفاده از تونر، همانند چاپگرهای لیزری فرایند چاپ را انجام میدهد. دستگاه هایی با ابعاد بزرگ تر از جوهر مایع استفاده میکنند. کاربرد چاپ دیجیتال در چاپ تراکت و کارت ویزیت، بروشور و… میباشد.
مزایای چاپ افست
-
- قابل استفاده از انواع متنوعی از کاغذها جهت چاپ
- قابلیت چاپ با تیراژ بالا و هزینه بهینه (هرقدر بیشتر چاپ کند، قیمت هر برگه کمتر میشود.
- کیفیت چاپ بسیار بالا
- علاوه بر سیستم ۴ رنگ (CMYK) از رنگهای ساخته شدهی دیگری نیز استفاده میشود.
- جوهرهای مخصوص و سفارشی نظیر رنگهای متالیک و پانتون برای آن موجود هستند.
معایب چاپ افست
-
- جهت چاپ محصولات با تیراژ پایین مقرون به صرفه نیست.
- زمانی که اپراتور اطلاعات را برای دستگاه چاپ تعریف میکند، پس از شروع کار دستگاه، دیگر امکان تغییر اطلاعات وجود نداشته و تا پایان کار، اطلاعات اولیه به همان صورت چاپ میشود.
- از آن جا که باید زینک و پلیت تهیه شود، مدت زمان بیشتری صرف میشود.
- هنگامی که اپراتور اطلاعات را به دستگاه چاپ تعریف کرده و دستگاه به چرخش درآمد، تغییر اطلاعات تا پایان کار ممکن نیست.
انتخاب روش چاپ اقتصادی، بستگی به ملاحظات کیفیت، حجم تقاضا، بودجه و برنامه زمان بندی دارد. یادآور می شود که قبل از شروع به چاپ میبایست کلیه انتظارات از چاپ به دقت بررسی و نهایتا تصمیم گیری شود که کدام روش چاپی مناسب تر است.
مزایای چاپ دیجیتال
-
- چاپ دیجیتال سرعت بالایی دارد.
- در تیراژ پایین مقرون به صرفه است. هزینهی هر چاپ دیجیتال ثابت بوده و در تیراژ بالا تفاوتی ایجاد نمیشود.
- اصلاح و تغییر در چاپ دیجیتال (نامها، آدرسها، کدها یا شمارهها میتوانند به راحتی با آن چاپ شوند).
- کیفیت چاپ بسیار بالا است.
- برای کارهای کوتاه مدت، هزینهی نصب پایین تری دارد.
- همان تعداد موردنیاز از محصولتان را در زمان مدنظر چاپ میکند.
- قابلیت چاپ تعداد پایین را دارد (کم در حد ۱، ۲۰ یا ۵۰ عدد).
- چاپ دیجیتال سیاه وسفید هزینهی بالایی ندارد.
- فناوری پیشرفته تری داشته و به همین دلیل کیفیت دیجیتال برای مصارف بیشتری قابل قبول تلقی میشود.
- یکی دیگر از دستاوردهای باارزش و غیر قابل انکار چاپ دیجیتال طراحی متن نوشتاری، تصاویر و رنگ است که به دلخواه بدون درنگ، قابل تغییراست.
معایب چاپ دیجیتال
-
- توان چاپ کمتری بر روی متریالهای مختلف دارد.
- چاپ دیجیتال از رنگهای استاندارد استفاده میکند.
- برای محصولات چاپی بزرگتر و در تیراژ بالا هزینهبر است.
- مرکب کاملا جذب کاغذ چاپ نمیشود، بدین معنی که ترکهایی در رنگ نزدیک لبه ها دیده میشود که در مرحله پایانی چاپ خود را نشان میدهد.
قیمت چاپ
در انتخاب فرآیند چاپ، هزینه نقش مهمی را ایفا میکند. تفاوت قیمت چاپ دیجیتال و افست بسیار ملموس است و هزینه چاپ افست بسیار پایین تر و مقرون به صرفه تر می باشد.
حجم پروژه شما:
در پروژههای بزرگ با تیراژ بالا، چاپ افست منطقیتر است و چاپ شما با کیفیت و هزینهی کمتر ارائه میشود.
زمان:
اگر فرصت محدودی برای چاپ دارید، از چاپ دیجیتال استفاده کنید، زیرا هیچ نوع کار آماده سازی یا صفحه ای لازم نیست درحالیکه در چاپ افست به دلیل تهیهی زینک و پلیت زمان بیشتری صرف میشود.
متریال:
اگر نیاز به چاپ کارت تجاری با متریال خاصی دارید و یا قصد دارید کار چاپی در اندازه و برش خاصی داشته باشید چاپ افست مناسب تر است؛ زیرا توان چاپ بر روی متریالهای مختلف در سایز و برشهای متفاوت را دارد.
نوع مواد:
ماشین چاپ دیجیتالی در انواع متریال که میتوانند به خوبی روی آن ها چاپ کنند، محدودتر هستند. برخی از مواد با بافت بسیار سخت به خوبی چاپ نمیشوند و در صورت وجود پوشش کامل تصویر، کاغذهای گلاسه نیز میتوانند کمی یک دست به نظر برسند. ماشین چاپ افست انتخاب بسیار گسترده تری از مواد در دسترس دارند که عموما در صورت انتخاب موجودی خاص، ارزان تر هستند.
ابعاد کاغذ:
در چاپ افست، میتوان از ورق هایی با ابعاد بزرگ نیز استفاده کرد. این مزیت کمک میکند تا حداکثر تعداد مواردی را که میتوان در هر صفحه چاپ کرد، به سرعت روندی افزایشی بیابد و در نتیجه، کاهش هزینه های چاپ را به دنبال داشته باشد، همچنین اجازه میدهد تا کاغذهای بزرگتر مانند پوستر A1 و نمودار قابل چاپ بشود.
انتخاب کاغذ:
انعطاف پذیری فرآیند لیتو افست اجازه میدهد انواع مختلف کاغذ برای تولید محصولات چاپ شده استفاده شود. شما می توانید از انواع مواد دارای پوشش و بدون پوشش یا بازیافتی استفاده کنید. از کارت ضخیم، برجسته یا کاغذ سبک و ظریف، میتوانید مواد مورد نظر خود را برای پروژه انتخاب کنید.
رنگ:
در صورت استفاده از رنگ خاص در پروژه، لازم است که از سیستم تطابق پنتون استفاده کنید و چاپ افست را انتخاب کنید زیرا چاپ دیجیتال تنها نزدیک ترین رنگ مشابه را به شما ارائه میدهد.
کیفیت:
از گذشته، چاپ افست به عنوان عرضه کننده بهترين كيفيت مورد توجه قرار گرفته است، در حالیکه دستگاه چاپ ديجيتال روز دنیا با کیفیت تر میباشد اما دستگاه هایی که در ایران موجود است تفاوت چندانی از نظر کیفیت با دستگاه چاپ افست ندارند.
هر پروژه چاپی کاربرد ویژگی خاص خود را دارد. هنگامی که زمان تصمیم گیری نهایی فرا میرسد، بلایستی موارد زیادی را در نظر گرفته مثلا کدام روش چاپ اقتصادی است؟ بایستی طراح یا مشاور شما بایستی توجه خود را به داشتن به کیفیت، حجم کار، بودجه و برنامه زمان بندی معطوف کند.
تیم چاپ سروش با بهترین طراحان و متخصصان و مشاوره رایگان به شما در تصمیم گیری نوع چاپ و متریال و اندازه و … جهت کمک خواهد کرد. مجموعه چاپ سروش در سال 1396 به عنوان واحد خدمات چاپ پا به عرصه نهاد. چاپ افست در چاپ سروش توسط افراد متخصص و با استفاده از دستگاهها و تکنولوژیهای به روز دنیا با بهترین کیفیت و قیمت صورت میگیرد هدف ما ارائه کارهایی با کیفیت مطلوب (متریال و چاپ) قیمت مناسب، دسترسی سریع شما به ثبت سفارش مورد نظر خود و سرعت در ارسال کالا به شما می باشد. برای اطلاع از انواع خدمات و تعرفه تولید محصولات چاپی گوناگون و ثبت سفارش با ما تماس بگیرید.